maarten@speelfabriek.net

Persberichten

De Speelfabriek zweeft tussen hoop en vrees -18 mei 2022

Crowdfunding is laatste redding voor de Rotterdamse uitvindspeeltuin

Voor De Speelfabriek in Rotterdam is het vijf voor twaalf. De uitvindspeeltuin, uniek in zijn categorie, is momenteel gevestigd op de Bankwerkerstraat en uitgerekend dat gebied staat op de nominatie voor nieuwbouw. Hoewel de kogel nog niet door de kerk is, mag De Speelfabriek er hooguit tot het einde van dit jaar blijven. Inmiddels is er een vaste locatie gevonden op het Weena, naast Miniworld en nabij Rotterdam CS, maar om die verhuizing en de heropstart mogelijk te maken is geld nodig. Door de coronacrisis zijn de reserves bij De Speelfabriek op.

Een crowdfundingactie, die zaterdag 21 mei van start gaat, is de laatste redding van De Speelfabriek. ,,Er is een tekort aan technisch personeel. De Speelfabriek laat zien dat techniek tof is en stimuleert de latere keuze voor een technische of wetenschappelijke opleiding. We hopen op steun van de Rotterdammers en van bedrijven die het nut en de noodzaak van De Speelfabriek begrijpen,” zegt directeur Maarten Horstink.

Zelf haalt De Speelfabriek alles uit de kast voor extra inkomsten. Ze verhuurt bijvoorbeeld haar spectaculaire frietkanon waarmee kinderen aardappels kunnen afschieten die in het apparaat worden versneden tot patat.

De Speelfabriek is zes jaar geleden opgericht door Maarten Horstink. Als kind testte hij zelfgebouwde bootjes op de Westersingel en kookte hij soep van ‘gestolen’ groenten uit de tuin van de buurman. Het plezier dat hem dat destijds gaf, bracht hem als volwassene op het idee een uitvindspeeltuin te beginnen waar kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar zelfstandig, en dus op eigen tempo, dingen kunnen uitproberen om zodoende te ontdekken waar ze goed in zijn. Van het maken van eigen zeep tot het metselen van huizen tot het verwisselen van autobanden. ,,Kinderen kunnen op tal van plekken hun talent en/of het plezier voor sport of cultuur ontdekken en ontwikkelen. Voor de ontwikkeling van technisch talent is echter weinig ruimte in de stad. Dat talent is wel nodig om in de toekomst problemen aan te pakken.”

De Speelfabriek bleek al snel een schot in de roos. Het is één van de meest gewilde locaties voor kinderfeestjes in Rotterdam. Voor de coronacrisis trok De Speelfabriek jaarlijks gemiddeld achtduizend uitvindertjes in spe. Door de coronamaatregelen zijn de inkomsten flink gekelderd en de reserves verdampt.

In totaal heeft De Speelfabriek, dat een stichting is, 45.000 euro nodig om de verhuizing naar en de opstart in het nieuwe pand mogelijk te maken. ,,Na een jaar kunnen we onze eigen broek ophouden.”

Op die centrale locatie kan De Speelfabriek veel meer bezoekers ontvangen en door een vast huurcontract een structurele samenwerking aangaan met Rotterdamse basisscholen. ,,Het is een win-winsituatie voor iedereen. We doen er alles aan om dit te realiseren maar zonder geldelijke hulp gaat De Speelfabriek verloren. Dat zou heel zonde zijn.”

Doneren is vanaf 21 mei mogelijk via vrienden.speelfabriek.net.

Lokatie en reviews

HIER. De speelfabriek is begonnen in 2015 in de Keilewerf, in 2016 verhuisd naar de Gedempte Zalmhaven, in 2018 naar de glashaven en 2021 naar de Bankwerkerstraat. Ze krijgen desondanks fantastische reviews en klanten en scholen weten ze altijd weer te vinden.

Knikkeren op reuzebaan voor goed doel -15 juni 2022

Spelen was altijd al een feest in dé uitvindspeeltuin van Rotterdam. Met een zestig (!) meter lange knikkerbaan is De Speelfabriek aan de Bankwerkersstraat tot einde van deze maand de place to be voor kinderen. En wie komt knikkeren, voorkomt dat deze stichting zijn deuren over een tijdje moet sluiten. Win-win voor iedereen.

De toekomst van De Speelfabriek staat namelijk op het spel. Het pand waarin De Speelfabriek is gevestigd, dreigt te worden gesloopt voor nieuwbouw. Met een beetje geluk mag De Speelfabriek er nog een paar maanden gebruik van maken, daarna wordt het huurcontract ontbonden. Dat is niet alleen vervelend voor De Speelfabriek zelf. De Speelfabriek heeft zijn nut allang bewezen voor de maatschappij, de wetenschap en het bedrijfsleven. Kinderen, in de leeftijd van 5 tot 12 jaar, leren er namelijk ontdekken waar ze lol in hebben en waar
hun talenten op technisch vlak liggen. Directeur Maarten Horstink: ,,Er is een groot tekort aan technisch personeel. De Speelfabriek laat zien dat techniek tof is en stimuleert de (latere) keuze voor een technische opleiding of wetenschappelijke studie.”

Er gloort hoop aan de horizon, er is een vaste locatie gevonden op het Weena, naast Miniworld en nabij Rotterdam CS. Zonder donaties gaat die hoop echter verloren. Om die verhuizing en de heropstart mogelijk te maken, is 35.000 euro nodig. Door de coronacrisis zijn de reserves bij De Speelfabriek verdampt. Crowdfunding is de laatste redding van De Speelfabriek. De gigagrote knikkerbaan met allerlei leuke hindernissen is een van de extra activiteiten om geld in te zamelen voor het behoud van De Speelfabriek. Op die knikkerbaan, geleend van Knikkergek.nl, kan tijdens de openingsuren van De Speelfabriek elk kind zich naar hartenlust uitleven. En geloof ons, de ouders gaan meedoen.

Hoe help je De Speelfabriek? Door voor vijf euro een speciale knikker te kopen. Die vijf euro gaat in de crowdfundingspot. Die knikker geldt bovendien als wildcard voor de spectaculaire knikkerrace op zaterdag 25 juni. Onder de winnaars van deze race worden vier gezinsabonnementen op De Speelfabriek verloot. Deze abonnementen zijn een jaar lang geldig. De knikkerrace gaat om
10.00 uur van start. Voor wie er op 25 juni niet bij kan zijn, maar wel graag zou willen doneren om de toekomst van De Speelfabriek veilig te stellen kan terecht op vrienden.speelfabriek.net.

Noot voor de redactie/niet voor publicatie:
De pers is van harte welkom de knikkerrace op 25 juni bij te wonen. Wij
verzekeren dat deze race leuke beelden opleveren voor jullie medium. Meer
informatie is op te vragen bij directeur Maarten Horstink. Hij is te bereiken via
06-26470417. De bijgevoegde foto’s van de reuze knikkerbaan zijn rechtenvrij.

Beeldmateriaal

hogere resoluties en ander beeld op aanvraag.

Logo

perscontact

Maarten Horstink

06-26470417

maarten@speelfabriek.net

terug naar de hoofdpagina

Menu