Ons verhaal

Bij de Speelfabriek kunnen kleine Rotterdammertjes met écht gereedschap en échte materialen van alles maken: bootjes, zeepjes auto’s, frietjes en nog veel meer. Zo kunnen kinderen ontdekken hoe leuk het is om met je eigen handen te bouwen en dingen uit te vinden.

We zijn de leukste uitvindspeeltuin van Rotterdam om samen met je ouders of met school naar toe te komen. Maar we kunnen niet blijven bestaan als jullie ons niet helpen. De Speelfabriek heeft een vaste plek nodig!

Om dit huurcontract te kunnen tekenen hebben we alle hulp nodig die we kunnen krijgen:

  • Rotterdammers die willen dat kleine Rotterdammertjes kunnen leren hun handen uit de mouwen te steken, een beetje vies te worden, en het gewoon te doen.

Hoe moet je anders ontdekken of je loodgieter, loods, zonnepanelenonderzoeker of toch liever gewoon kok wordt? Je moet toch gewoon lol kunnen maken met ontdekken wat je leuk vindt?

Je kan bij ons gereedschap adopteren, een jaar lang een maandelijkse (kook/ontdek/bouw-) uitdaging krijgen, kaartjes voor een feestontbijt, wat jij wil!

  • Rotterdamse bedrijven die óók vinden dat jongens en meisjes al op jonge leeftijd hun talent voor techniek moeten kunnen ontdekken.

Hoe krijgen we anders genoeg harde werkers om de problemen in de toekomst op te lossen? Kinderen leren op school lezen en rekenen, bewegen op sport en op straat, muziek en theater lukt ook wel, maar wat als je nu gewoon liever boten bouwt, zeep maakt, of de printer uit elkaar schroeft? Ook Pieter van den Hoogenband is in een pierenbadje begonnen!

Je kan in de Speelfabriek laten zien wat voor mooi werk er in onze stad in de techniek te doen is, om kinderen en scholen te inspireren. Daar wil de gemeente zelfs aan meebetalen! Er is ook ruimte voor naamsvermelding, ons beroemde frietenkanon kan langskomen bij je vrijdagmiddagborrel, of je kan een privé personeelsfeest bij ons binnen krijgen als tegenprestatie voor bedrijven die doneren!

We zoeken ook mensen die ons voor langere tijd willen helpen.

We gaan de komende jaren nieuwe activiteiten ontwikkelen, meer met scholen werken, een sponsorprogramma opzetten, allemaal zaken waar we geld en advies bij kunnen gebruiken. Bij iedere donatie kan je aangeven dat je ons ook volgende jaren wilt steunen en als je ons méér geld wil geven kan je altijd contact opnemen!

Dus: word nu vriend!

Wie zijn wij?

Ik ben Maarten Horstink, initiatiefnemer van de Speelfabriek.  Als kind zette ik de keukentafel in de fik, bouwde en testte bootjes op de Westersingel, kookte soepen van gestolen groenten uit de tuin van de buren en blies de transformator van mijn vader op als ik weer eens iets elektrisch bij het grofvuil gevonden had. Al die uitvindingen en avonturen wil ik de kleine Rotterdammers van nu ook meegeven. Dat doe ik sinds 2005 in de vorm van een eigen uitvindspeeltuin: de Speelfabriek.

In de Speelfabriek komen jaarlijks 8000 bezoekers zelf zeepjes en raceauto’s maken, vliegapparaten, dammen, bootjes, huisjes metselen, een wiel verwisselen, animatiefilms maken en nog veel meer. Het bijzondere is dat ze dat zelfstandig doen, waardoor kinderen op hun eigen tempo kunnen kijken of ze het leuk vinden. Ik vind dat kinderen naast een talent voor sport, cultuur of school, ook met plezier een talent voor techniek en wetenschap moeten kunnen ontdekken. En dat talent is nodig als we kinderen de handvatten willen geven om de problemen in de toekomst aan te pakken. Wat ik zelf heel mooi vind om te zien is dat volwassenen en kinderen bij ons echt samen kunnen spelen en ontdekkingen doen.

Mensen waarderen het vriendelijke en toegewijde team met Bas, Sabria, Petra, Dinaira, Jos, Lotte, Lies, Pleun, Warsha en Nathan, de unieke verzameling activiteiten en de rare gekkigheidjes die we er uit enthousiasme ook tussen stoppen. (denk aan het frietkanon, de meest spectaculaire maar ook meest omslachtige manier om frietjes voor je verjaardag te bakken). Kinderen laagdrempelig laten kennismaken met techniek en wetenschap is ons hogere doel, maar ons eigen enthousiasme en persoonlijke interesse is een belangrijk deel van wat de Speelfabriek zo leuk maakt.

Wat is ons plan ?

Mijn droom is dat De Speelfabriek een vaste plek wordt waar kinderen een aantal keer per jaar met hun ouders komen spelen, waar ze kunnen prutsen in een wekelijkse knutselclub, en waar ze samen met hun leraren kunnen ontdekken hoe leuk techniek is. Om dat te bereiken hebben we een vaste plek nodig. Dan kunnen we meer bezoekers ontvangen, en met een vast huurcontract kunnen we op structurele basis gaan samenwerken met scholen en geld gaan werven om nog meer nieuwe activiteiten te organiseren. 

Maar eerst hebben we jou nodig. De Speelfabriek houdt al vijf jaar zijn eigen broek op, door steeds met anti-kraak contracten van locatie te wisselen. Vanwege corona hebben we nauwelijks reserves meer. Met deze donatiepagina willen we de huur voor een jaar bij elkaar krijgen, zodat we op deze locatie aan heel veel mensen kunnen laten zien hoe waardevol een Rotterdamse uitvindspeeltuin is. En over een paar jaar kunnen we met al die extra bezoekers, abonnementen en de inkomsten van schoolbezoeken, deze huur gewoon betalen.

Waarom nu?

De Speelfabriek huurt al 5 jaar op basis van anti-kraakcontracten en dat is in de huidige vastgoedmarkt niet meer te doen. Bovendien hebben we een vaste plek nodig om te gaan samenwerken met scholen, om ook doordeweeks kinderen te kunnen ontvangen, ook van gezinnen die het niet zo breed hebben.

Én de gemeente heeft beloofd ons te steunen om nóg beter te worden. Maar dan hebben we wel een plek nodig! Dan kunnen we dus met Rotterdamse makers fantastische nieuwe exhibits bouwen, met alle negen scholen om ons heen samenwerkingen aangaan en ervoor gaan zorgen dat we ook toegankelijk zijn voor gezinnen met minder geld. Draag je steentje bij om te zorgen dat Rotterdam de meest fantastische uitvindspeeltuin van Nederland krijgt!

Wat hebben we nodig?

We steken onze handen uit de mouwen voor de verhuizing en doen zo min mogelijk aanpassingen aan de inrichting. Maar pas als we 20000 euro binnenhalen durven we deze stap te zetten! Volgend jaar hebben we flink minder nodig: we hoeven dan niet meer te verhuizen en hebben op deze mooie plek en met een nieuwe inrichting al flink meer bezoekers. Over twee jaar kunnen we zelf onze broek ophouden.

We kunnen alle hulp gebruiken! We hopen op heel veel donateurs die het belangrijk vinden dat Rotterdam een eigen uitvindspeeltuin heeft en we hopen natuurlijk ook nog een aantal bedrijven te vinden die snappen dat kinderen op jonge leeftijd moeten ontdekken dat techniek leuk is. We verhuren zelfs ons frietkanon voor de meest spectaculaire lunch op locatie!

Dus: word nu vriend!

Menu