Vraag & Antwoord

Wat gebeurt er als het doelbedrag niet wordt gehaald?

Als we het niet halen kun je ervoor kiezen om ons te blijven steunen in onze zoektocht naar een andere permanente locatie. Maar je kan ook gewoon je geld terugkrijgen. Totdat we het huurcontract tekenen staat het geld gewoon op de rekening van de stichting.

Waarom werken jullie niet via een bestaande crowdfundsite als voordekunst.nl?

Ons doel voor de komende jaren is om ook (een deel) vaste donateurs en sponsoren te werven. Onze vriendelijke medewerkers en genoeg ruimte voor iedereen om goed te kunnen werken zijn belangrijk voor ons. Maar huur en lonen lopen altijd door, terwijl crowdfundingsites altijd op projectbasis werken. Daarom hebben we onze eigen site gebouwd, waar je een machtiging kunt geven voor een jaarlijks herhalende afschrijving. Dat hoeft niet en opzeggen kan altijd!

Waarom vragen jullie om de betaling volgend jaar te herhalen?

Als je ons leuk en belangrijk vindt, zou je ons heel erg helpen door ons volgend jaar opnieuw te steunen. Het hoeft niet, je kan op elk moment opzeggen, maar we zouden er superblij mee zijn.  Volgend jaar hebben we minder geld nodig omdat we niet hoeven te verhuizen en we op de nieuwe plek al meer bezoekers gaan trekken. Maar we denken dat we het pas over drie jaar helemaal zelf kunnen.  

Hebben jullie nog andere subsidies en fondsen?

Jazeker! We hebben zelfs 100.000 euro van de gemeente Rotterdam gekregen om de komende jaren nóg mooiere activiteiten te ontwikkelen, samen te werken met scholen en bedrijven, en kinderen uit te nodigen die het thuis niet zo breed hebben. MAAR dan moeten we wel een dak boven ons hoofd hebben en we mogen er niet de huur van betalen. Daarvoor is deze crowdfunding. Als we het geld van de huur bij elkaar krijgen, mogen we van de gemeente een deel van hun geld gebruiken voor de verbouwing.

Hoeveel geld hebben jullie nodig?

20.000 euro! Deze crowdfunding is voor het eerste jaar huur van onze nieuwe locatie. Volgend jaar hebben we minder geld nodig omdat we niet hoeven te verhuizen, en we op de nieuwe plek al meer bezoekers gaan trekken. Maar we denken dat we het pas over drie jaar helemaal zelf kunnen.

Zijn jullie ANBI geregistreerd? 

Stichting de Speelfabriek heeft een ANBI aanvraag gedaan op 26/4/2022 en een goedkeuring is met terugwerkende kracht geldig. Mocht de ANBI erkenning voor u van belang zijn, neem dan aub even met ons contact op om te bespreken hoe we dat zeker kunnen stellen. Het kan namelijk zijn dat onze aanvraag niet in eerste aanleg goedgekeurd wordt. Klik hier voor meer informatie over onze stichting, en het beleidsplan.

Welke organisatie zit hier achter?

Stichting de Speelfabriek bestaat sinds 14 maart 2019, en is sinds 2022 de eigenaar van de Speelfabriek. Kijk op deze pagina voor meer informatie. Bij de Speelfabriek werken freelancers, begeleiders, stagiairs en vrijwilligers om iedereen de leukste ontdekkingen te laten maken. Maarten, de initiatiefnemer van de Speelfabriek sinds 2016, zorgt als freelancer dat alles blijft draaien.

Wat gebeurt er met mijn donatie?

Onze boekhouder houdt het geld apart voor uitgaven aan de verhuizing en het eerste jaar huur. Als er geld overblijft, bewaren we dat voor de huur van volgend jaar.

Hoe werkt de jaarlijkse machtiging?

Bij alle donaties kan je er voor kiezen om ze eenmalig te doen, of jaarlijks opnieuw. Als je ‘eenmalig’ aanvinkt, doe je gewoon een ideal betaling aan de speelfabriek, wij krijgen je gegevens en het geld en daarmee kunnen we verder. Als je ‘jaarlijks’ aanvinkt, gebeurt hetzelfde, maar geldt je betaling als een machtiging om jaarlijks geld van je rekening af te schrijven. We sturen je een maand vooraf een mail, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe trek ik mijn machtiging weer in?

Heel eenvoudig, u stuurt ons een mailtje met uw naam en bankrekeningnummer en als onderwerp ‘incasso stopzetten’ en dan zorgen wij dat de incasso stopgezet wordt. U kunt de incasso ook blokkeren (en zelfs achteraf terugvorderen) via uw bank. Ook dan ontvangen we graag even bericht.

Zijn jullie betrouwbaar?

Hartstikke! De speelfabriek bestaat echt, Maarten woont in Rotterdam, bijna het hele bestuur woont in Rotterdam, en als je vragen hebt, kan je Maarten gewoon bellen op 0626470417 of  ons mailen op maarten@speelfabriek.net of bestuur@speelfabriek.net

Menu